Stručni skup "Značaj, zaštita i očuvanje gange"

U petak, 20. studenog u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno Ministarstvo kulture i sporta BiH organizirao je stručni skup pod nazivom "Značaj, zaštita i očuvanje gange". Na skupu je bila riječ o značenju gange kao tradicionalne kulture BiH te njenoj aktivnoj zaštiti. Namjera je ministarstva pokrenuti postupak proglašenja gange kao nematerijalne kulturne baštine, a kad se završi taj proces namjera je također provesti prijedlog prema UNESCO da se ganga proglasi i svjetskom kulturnom baštinom.

U okviru okruglog stola, čiji je uvodničar i moderator bio savjetnik ministrice kulture i športa Mate Bandur, govorili su povijesničar i etnograf Anđelko Mijatović te profesorica etnomuzikologije i socijalne antropologije Ankica Petrović. Prisutnim gostima su se također obratili i predsjednica Sekcije CIOFFA-a za Bosnu i Hercegovinu Anka Raič, predsjednik UHAKUD-a u Bosni i Hercegovini Vedran Vidović, dr. sc. etnomuzikologije Joško Ćaleta i etnoglazbenik Jure Miloš.

O planu aktivnosti na zaštiti i očuvanju gange, govorili su šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum i viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Mirela Hrovatin. Također, o ovoj temi govorili su i stručni suradnik u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Mate Spajić, glazbeni urednik Radija Grude Tomislav Matković i karmelićanin Zvonko Martić.