Administrator

Šije

Dokumentarni film Nikole Babića iz 1970. godine prikazuje kako se igra stara narodna igra šijavica. Iskusni dokumentarist s inventivno osmišljenim pokretima kamere, naglasio je povezanost žestine same igre s temperamentom ljudi kraja u kojem se igra - u Dalmatinskoj Zagori i Zapadnoj Hercegovini.

10. Božićno silo

Dolaze nam sveti dani i po dobrom starom običaju i ove godine u Grudama se organizira Božićno silo.
Ove godine mali jubilej jer je ovo 10. izdanje

Udruga za očuvanje kulturne baštine "Davorija" poziva vas ovog petka 17. prosinca u 19 sati u kino dvoranu Grude na večer tradicijskog pjevanja i glazbovanja

Nastupaju guslari iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine:

guslari Stojan Šipčić, Milan Vujović, Kosta Plakalović
guslari Ante Grubišić, Željko Keža i Jure Miloš

Pjevat će gangaši i gangašice iz Zapadne Hercegovine

Gosti večeri Branko Medak i tamburašku sastav Stari Fenjer. Da se običaji ne izgube kao i uvijek voditelji su Bujica i Vrano

Ulaz je naravno lobodan.

Dokumentarni film "Radio ganga"

Svjetskom premijerom filma 'Radio ganga', u srijedu 21. kolovoza u 21 sat na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega, počet će 20. izdanje Mediteran Film Festivala.

"Radio ganga" je priča o Tomi, voditelju na radijskoj postaji u Grudama koji snima i arhivira gange jer je svjestan da ta tradicijska glazba izumire. Stoga želi da se ganga stavi na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a i odlučuje povesti gangašku skupinu u Pariz kako bi im zapjevali. Film je nastao u produkciji širokobriješke kuće Kadar.

Nova knjiga o gangi Ankice Petrović

U izdanju Synopsisa iz Sarajeva i u sunakladnika Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno izdata je nova knjiga Ankice Petrović "Umjetnost pjevanja gange. Kulturna tradicija Dinarske zone"

Knjiga je rezultat višegodišnjeg proučavanja gangi i drugih oblika tradicionalnog seoskog pjevanja na Dinarskom području Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na područje Hercegovine, i Dalmatinske zagore, prvenstveno u svrhu izrade doktorske disertacije. Ganga je još uvijek jedan od najvitalnijih tradicionalnih muzičkih oblika na navedenom području. Mada se za nenaviknuto uho ganga doima kao neorganizirani zvuk, te joj se često uskraćuje mogućnost doživljavanja i opisa kao glazbeni oblik, to je za pripadnike seoskog društva jedan od najizražajniji vidova manifestiranja vlastite kulture i moćnih simbola njihova identiteta. Pored muzikoloških i antropoloških analiza gangi, snimljenih i proučavanih 1970-ih godina u trideset sela, knjiga također daje uvid u primjenu antropološkog pristupa za proučavanje gangi, u svrhu isticanja da se tu ne radi samo o osebujnom glazbenom nego i društvenom fenomenu.

Predgovor i dio sadržaja knige možete pročitati OVDJE

7. Božićno silo

Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti "Davorija" Grude i ove godine organizira Božićno silo, sedmo po redu. Silo će održati u kino dvorani Grude, u subotu u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Ova sila se trude svake godine predstaviti zanimljive i priznate guslare i gangaše. Tako ove godine dolaze iz Crne Gore višestruki guslarski prvaci Milan Filipović, Stojan Šipčić, Mišo Popović i Milan Vujović, a iz zapadne Hercegovine naša legenda Željko Šimić, Tomislav Kovač Strukić, domaćin Jure Miloš i predstaviti će se jedan mladi guslar - Mario Knezović.
Pjevati će gangaške skupine iz Gruda, Posušja, Tomislavgrada, Širokog Brijega i Mostara. U revijalno dijelu programa nastupiti će Branko Medak i tamburaški sastav Stari fenjer.
Voditelji programa kao i uvijek, a već su postali i zaštitini znak sila - Frano Mikulić i Bujica.

U čast sv. Kate grudski gangaši organiziraju festival gange

Povodom blagdana Sv. Kate, zaštitnice grudske župe, u nedjelju 25. studenog, u Grudama u boćarskom domu "Biberon" s početkom u 18 sati održati će se "Ganga fest". Organizatori su Udruga za očuvanje kulturne baštine "Davorija" i grudski gangaši. Očekuje se veliki broj gangaških skupina iz Hercegovine i Imotske krajine, te tako na jednom mjestu pokazati raznolikost i bogatstvo ovog pjevanja s kamena.

Ulaz je slobodan, svi ste dobrodošli

Večer gange, gusala i dipala

U subotu, 27. listopada u caffe clubu "Casablanca" (kod Križa) u Širokom Brijegu će se održati sedma po redu „Večer gange, gusala i dipala“ s početkom u 19h.

Kao svake godine i ove će godine nastupiti poznata imena hrvatskog izvornog stvaralaštva s područja Hercegovine i Dalmacije, kao i neka nova imena koji će se okušati u sviranju tradicionalnih instrumenata.

Ulaz je slobodan

Večer gange, gusala i dipala

U subotu, 19. svibnja u Ljubuškom će se održati 6. po redu večer gange, gusala i dipala. Mjesto će održavanja je u dvorani Fragola u Radišićima. Očekuje nastup 15 guslara i diplara, dvadesetak gangaških skupina i nekoliko ekipa bećarca. Ulaz je besplatan, meza je besplatna, a piće će se prodavati po simboličnim cijenama. Živili!

Guslarski CD "Opsada Sigeta 1566."

Povodom 50 godina od prvog izdavanja guslarskog nosača zvuka Željka Šimića, snimili smo prigodan CD koji će se predstaviti u subotu 16. prosinca na Božićnom silu u Grudama. Naime 1967. godine Željko Šimić za Jugoton izdaje svoju prvu ploču "Andrijica Šimić - gorski harambaša". Ploča je i dan danas legendarna i rado slušana te pravi klasik među guslarskim izdanjima. U želji da na poseban način obilježi ovu obljetnicu mladi guslar Jure Miloš organizirao je snimanje i izdavanje CD-a "Opsada Sigeta 1566.". Pjesmu je napisao Andrija Kačić Miošić. Želja nam je bila tako spojiti dvije legende - Šimića i Kačića. Napraviti svojevrsni puni krug jer je Kačić simbol književnog stvaralaštva u obliku guslarske pjesme, a Šimić je u današnjem vremenu modernizma jedan od posljednjih izdanaka starovinskog guslarstva. Samu pjesmu su otpjevali Željko Šimić i Jure Miloš. Snimanje i produkcija Tomislav Matković. Dizajn omota Dalibor Zorić.

Božićno silo u Grudama

Tradicionalno “Božićno silo” održat će se u subotu, 16. prosinca, u kinodvorani u Grudama, u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine “Davorija”. Riječ je o šestoj po redu guslarsko-gangaškoj manifestaciji na kojoj će nastupiti ponajbolja imena iz svijeta gange i guslarstva. Ove godine nastupaju guslari Željko Šimić, Zoran Marić, Zlatko Glavinić, Jure Miloš, Kosta Plakalović, Miloš Parović, Draško Malidžan i Vlastimir Barać te gangaši iz Gruda, Posušja i Širokog Brijega i Mostara. Po riječima organizatora Jure Miloša iz udruge “Davorija”, cilj je manifestacije očuvanje identiteta i prikazivanje kulture drugih naroda, odnosno izvedbi na guslama iz različitih područja, čime se žele oživjeti prijašnja ‘božićna sila’, druženja i pjevanja. ”U svrhu toga nastojimo svake godine razvijati ‘Božićno silo’ i stvoriti publiku koja će naučiti slušati gusle što je jako bitno” naglasivši važnost očuvanja tradicije i kulture jer, kako kaže Jure, čovjek bez kulture i tradicije je čovjek bez svoga identiteta.

Tijekom “Božićnog sila”, obilježit će se i 50. godišnjica od prvog izdavanja nosača zvuka guslara Željka Šimića. Šimić je prvi album izdao 1967. godine pod nazivom “Andrijica Šimić - Gorski harambaša” i to je jedna od najstarijih guslarskih ploča u izdanju Jugotona i jedna od najstarijih hrvatskih guslarskih ploča. U povodu te obljetnice na “Božićnom silu” Jure Miloš i Željko Šimić predstavit će zajednički nosač zvuka CD pod nazivom “Opsada Sigeta 1566”.

Izvor: www.grude-online.info