Gusle

10. Božićno silo

Dolaze nam sveti dani i po dobrom starom običaju i ove godine u Grudama se organizira Božićno silo.
Ove godine mali jubilej jer je ovo 10. izdanje

Udruga za očuvanje kulturne baštine "Davorija" poziva vas ovog petka 17. prosinca u 19 sati u kino dvoranu Grude na večer tradicijskog pjevanja i glazbovanja

Nastupaju guslari iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine:

guslari Stojan Šipčić, Milan Vujović, Kosta Plakalović
guslari Ante Grubišić, Željko Keža i Jure Miloš

Pjevat će gangaši i gangašice iz Zapadne Hercegovine

Gosti večeri Branko Medak i tamburašku sastav Stari Fenjer. Da se običaji ne izgube kao i uvijek voditelji su Bujica i Vrano

Ulaz je naravno lobodan.

Božićno silo braće Miloš spektakularno i peti put

I ove godine braća Miloš su se potrudili da i ove godine u Grude dovedu ponajbolje guslare i gangaše iz regije, a kinodvorana je bila pretijesna za sve koji su željeli nazočiti ovom kulturnom događaju. Ovo silo je kroz protekle godine pokazalo da je sama organizacija, scena i način na koji se odigrava ovo silo na jednom visokom nivou.

Provjereni dvojac koji je i prošlih godina vodio ovu večer, Ante Boban „Bujica“ i Frano Mikulić Jukić su i ove godine oduševili sve prisutne. Sama večer je započela nastupom Branka Medaka, pjevača i komičara iz Metkovića, koji je izveo skeč u kojem je glumio Nevena iz kultne serije „Nad lipom 35“. Na samom početku večeri, domaćin Jure Miloš je odguslio pozdravnu pjesmu u kojoj je pozdravio sve nazočne i preko gusala pripovjedio zbog čega smo došli na peto po redu „Božićno silo“. Nakon domaćina, fra Stanko Pavlović je udijelio blagoslov na sve prisutne, a s par prigodnih riječi se obratio i ministar državne imovine Vlade RH, Goran Marić koji je ujedno i otvorio ovo silo, ali i zapjevao gangu. Nakon toga su uslijedili nastupi guslara i gangaša po principu; jedan guslar pa jedna gangaška skupina.

Tako su i ove godine nastupili guslari: Željko Šimić iz Gruda, Veljko Bokić iz Ljubinja, Ante i Vlado Tolo iz Posušja, Đuka Vukan i Miloš Marjanović iz Bijeljine te gangaške skupine iz Tihaljine, Posušja, Gruda, Širokog Brijega i jedna mlada skupina djevojaka iz UHAKUD-a. Na samom kraju večeri prisutne je pozdravio Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude koji je izrazio čestitke braći Miloš na kvalitetnoj organizaciji „Božićnog sila“, te je tom prigodom pozdravio ministra vlade RH, Gorana Marića inače rođenog Gruđanina. Jure Miloš se na kraju zahvalio svima onima koji su mu pomogli u organizaciji ovog događaja te je kazao kako mu je srce veliko što su ljudi pokazali velik interes za ovakvim događajem, što mu svakako daje poticaj za sljedeće, šesto po redu „Božićno silo“ u Grudama.

Izvor www.grude.com

Kontinuitet i razvoj tradicijskog glazbovanja na primjeru tradicijskih glazbala dalmatinskog zaleđa

Najzastupljenija tradicijska glazbala na području dalmatinskog zaleđa su gusle, svirale i diple. Gusle su kordofono glazbalo kod kojeg se ton dobiva povlačenjem gudala preko nategnute žice. Izrađene su od drva, a sastoje se od zvučnog tijela, vrata i glave. Preko zvučnog tijela navučena je životinjska (obično jareća) koža, na sredini koje je probušena rupa radi bolje zvučnosti glazbala, a duž cijelog tijela i vrata napete su jedna ili dvije strune od konjskog repa. Gudalo je napravljeno od tankog i čvrstog komada prirodno zakrivljene grane preko koje je napeta konjska dlaka.