Ganga na konferenciji Performance Studies International

Petnaesta konferencija Performance Studies International održala se u Zagrebu od 24. do 28. lipnja 2009. godine.
Performance Studies International je konferencija strukovne mreže osnovane 1997. u New Yorku s ciljem promoviranja komunikacije i suradnje teoretičara i umjetnika koji djeluju u području izvedbenih studija i umjetnosti. Konferencije PSi dosad su održane u SAD (Atlanta, New York, Providence), Velikoj Britaniji (London, Aberystwyth), Njemačkoj (Mainz), Danskoj (Kopenhagen) i Singapuru.

Rad s konferencije "GANGA PARTY - Let iznad gangina gnizda iliti multimedijalno predstavljanje (ne)odbačene tradicije" dr. sc. Joško Ćalete možete pročitati OVDJE


Petnaesta konferencija Performance Studies International istražuje širok spektar kulturnih, organizacijskih, tehnoloških i političkih izvedbi, ali tako da u žarište rasprave postavlja probleme njihove (ne)uspješnosti, uzroke i posljedice izvedbene pogreške, krivog čitanja, nerazumijevanja, nesporazuma i neprilagođenosti, dakle onakvih ishoda izvedbe koji uzrokuju poremećaje - čak i duboke promjene - u različitim sferama života: od privatne do društvene i političke, od umjetničkih avangardi i propalih revolucija do ekoloških katastrofa; od ideoloških izvrtanja i zloporaba moći do novih perspektiva, pa čak i otpora autoritetima bilo kakve vrste.

Budući da je to bila međunarodna konferencija gangaški dio performanca koji se održo u teatru ZeKaMa gledao je velik broj stranaca, sudionika ove konferencije. Organizator gangaške večeri se pobrinio za bačvu crnog vina i nekoliko bukara koje su za vrijeme performanca kružile po gledalištu. Nakon nastupa gangaša uslijedio je DJ party s Phrulexom koji je rasplesao cijelo gledalište sa gangawerkom. Podijelili smo 70-ak CDa "Gangawerka", ljudi su bili oduševljeni glazbom. Koje je ushićenje bilo među strancima za gangom ne mogu vam opisati.
Nakon završetka službenog dijela ostalo se još dugo ispred ZeKaMa. Kad je vino proradilo čak su i Japanci i Portugalci zazgangali - to se trebalo čuti.

Pokretači ovog projekta s gangom su Ines Prica, Tomislav Pletenac prof na Etnologiji FF-a, režiser Ivo Kuzmanić, snimatelj Jože Rehberger Ogrin i Phrulex tj Krešimir Markov bez kojeg gangawerk ne bi bio ovo što je.